BAK



Bagels



17 dl specialvetemjöl
1½ msk salt
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk flytande margarin
½ dl ljus brödsirap

Kokning:
4-5 l vatten
2 msk strösocker

Garnering - Alternativ:
grovt salt
vallmofrön
sesamfrön
kummin
riven ost

Blanda vetemjöl och salt i en stor matberedare. Smula ner jästen. Ljumma vattnet till fingervärme, 37°C och blanda ner margarin och sirap. Tillsätt all vätska på en gång och bearbeta degen minst 8 minuter i matberedaren. Degen blir kompakt och bearbetningen av degen är mycket viktig för ett lyckat slutresultat.
Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en liten boll. Låt vila ca 5 minuter under en bakduk. Platta till bullen lite och kör tummen rakt igenom. Gör ringen lite större genom att snurra bullen runt tummen eller långfingret. Hålet måste vara större nu än man vill ha efter gräddningen. När degen jäser kommer hålet att krympa.
Lägg bröden på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Lägg i bröden några stycken i taget. Koka dem 2 minuter på varje sida.
Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och strö på önskad garnering. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på galler.
Bröden bör ätas dagsfärska! De går bra att frysa.



2005-08-21


Surfat in på denna sida? Jag har mer recept